Ølen Betong - hjem

Mer grønn energi på våre anlegg

Etter et vellykket prosjekt i Gismarvik, er solceller nå montert på Ølen Betongs produksjonslokaler i Sveio og Ølensvåg.

Publisert: 07.11.2023

Dronebilde av administrasjonsbygget i Ølensvåg og fabrikken i bakgrunnen, begge med nye solcelleanlegg på taket.

— Det er enkel energi å få tak i og har gitt gode resultater, sier Geir Arild Søndenå, divisjonsleder element i Ølen Betong. Anleggene, som er levert av Kverneland Energi AS, er tilrettelagt for utviding til forsyning av ladestrøm til trucker, hjullastere, tunge kjøretøy og båtanløp. — Vi skal investere mye i elektriske kjøretøy fremover, der det er mulig å få tak i formålstjenlig utstyr, forteller Geir.

— Det er veldig gode resultat fra industribygget i Gismarvik. Strømprisene fra 2019 og 2020 ble brukt som grunnlag for å også montere på fabrikktakene i Ølensvåg.

Fra september 2021 til september 2022, hadde Ølen Betong allerede spart rundt 300 000 kroner i forhold til vanlig strømforbruk. I tillegg til Ølensvåg og Sveio har Ølen Betong også planer om å montere solceller på fabrikken i Sandeid. Investeringene i anleggene vil gi en årlig produksjon på 731 000 kWh og reduksjon på 342 000 kg CO2.

— Nå vil vi først se på erfaringer i Ølensvåg og Sveio før vi går til videre investeringer på dette område ved andre fabrikker. Å redusere strømkostnader er en viktig motivasjon, og solceller viser seg å være det beste alternativet for Ølen Betong. Andre alternativer er veldig kostbare. Sola er der allerede, og energien kan enkelt hentes fra taket på bygningene våre. Etter det er montert, betaler det seg på kort tid i forhold til andre typer investeringer, sier Geir. — Dessuten er det miljøvennlig, krever minimalt med vedlikehold og har en kalkulert levetid på 30 år. Så videre ber vi om godt vær.