Ølen Betong - hjem

Rigger seg for Hywind-levering

I midten av januar starter betonglevering til verdens største flytende havvindpark, Hywind Tampen. Produksjonsleder Henning Lie på Stord-avdelingen ruster seg til en travel vinter.

Publisert: 08.01.2021


Hywind Tampen blir verdens største flytende havvindpark.

I sommer signerte Ølen Betong kontrakten med Kværner for betongleveranser til flytende betongstrukturer for verdens største flytende havvindpark. Leveransene vil foregå på Stord og Dommersnes i Vindafjord og er på ca. 35 000 kubikkmeter over 16 måneder. 

– Vi skal levere ca. 10 000 kubikk fra midten av januar og frem til påske, forteller Henning Lie om den første leveringsperioden. 

Den planlagte havvindparken består av 11 vindmøller. I første omgang skal avdelingen på Stord støpe bunnen i vindmøllene. Det blir gjennomført støping på to vindmøller om gangen, og har et omfang på 425 kubikk i hver runde. I februar vil de også starte opp glidestøp som varer frem til påske, og som krever døgndrift og en økt bemanning på Stord. 

– Dette er jo en kjempestor jobb for oss. Vi har normalt en årlig produksjon på ca. 20 000 kubikk, men nå skal vi støpe 10 000 kubikk på tre måneder, i tillegg til vanlig drift. Det sier seg selv at vi trenger flere folk, slår Lie fast.

Han ser for seg betydelig økning av bemanningen i denne perioden – til vanlig er det 11 ansatte ved blandeverket på Stord. Det jobbes nå med å få flere sjåfører og blandeoperatører på plass.

Logistikken og kvalitetskravet i prosjektet er krevende, og avdelingen har allerede gjennomført teststøping for å dokumentere rett kvalitet. Det blir også mye logistikk når råvarer skal hentes inn fra både Ølensvåg og Forsand. Lie regner med at det vil komme minst 120 lass fra Ølensvåg med en spesiell type sement til prosjektet. Det blir også satt opp en ekstra sementsilo på Stord for å kunne øke lagringskapasiteten.

På Stord har de utvidet kontorlokalene for å rigge seg for Hywind-jobben. Det er mekaniker Alexander Haraldsen godt fornøyd med. 

– Vi skal bruke en betongresept som er B65 i kvalitet, den har jeg aldri blandet så lenge jeg har jobbet i Ølen Betong. Det sier noe om kravet til kvalitet på vindmøllene, og ikke minst hvor stor belastning de vil bli utsatt for i havgapet.

Når bunnen til vindmøllene er på plass og starten på glidestøpen er gjennomført vil vindmøllene flytes til Dommersnes i Vindafjord der resten skal støpes. På Dommersnes vil det gå med 25 000 kubikk betong og det vil være behov for ca. 8–10 ansatte i perioden.

– Blandeverket i Gismarvik vil også være et backup-anlegg for oss, dersom noe skulle skje. I så fall må vi ha en rask løsning på problemet og sørge for å få betong levert, sier Henning Lie.

Vinteren og de neste årene ser også ut til å bli travle hos Stord-avdelingen, med både skolebygg, smoltanlegg og nye kaianlegg som potensielle prosjekt.

– Skulle alt dette falle på plass blir det en travel tid fremover, men det er veldig bra, slår produksjonslederen fast.

– Ølen Betong er en nasjonal aktør med lang erfaring på drift og levering til store onshore prosjekter for olje- og gassindustrien rundt om i Norge. Summen av erfaring, kompetanse og kapasitet gjør at Ølen Betong er godt rustet for denne type leveranse, sier prosjektleder i Kværner, Erik Stormyr, i en pressemelding da avtalen om Hywind ble kjent.

Daglig leder Lars Norekvål i Ølen Betong er svært fornøyd med avtalen som har kommet i stand og ser frem til å gjennomføre et spennende pionerprosjekt i samarbeid med Kværner.